Przejdź do treści
Przejdź do stopki

Niestrawny Maur w koszulce

Treść

Łukasz Sianozecki


Poprawność polityczna wkradła się już do wielu dziedzin naszego życia. Kształtująca się na naszych oczach nowomowa jest jednym z jej przejawów. To dzięki temu mamy dziś takie językowe dziwolągi jak "ministra Mucha" i "wicemarszałkini Nowicka". Jednak nie jest to jeszcze szczyt osiągnięć postępowców w tej materii. O krok dalej poszli Austriacy. Zabrali się mianowicie za reformę niepoprawnego politycznie... jedzenia. Władze tego alpejskiego kraju uznały, że odtąd nie do zaakceptowania w restauracyjnym menu będą takie nazwy dań, jak sznycel cygański (Zigeunerschnitzel) i Maur w koszulce (Mohr im Hemd) - ciastko z kremem i czekoladą. Bo są to nazwy tak obraźliwe, że wprost nie do przełknięcia.
Pomysłodawcy usunięcia tych nazw z karty dań nie podali jednak, dla kogo są obraźliwe - Cyganów, Maurów czy może dla osób, które te potrawy zamawiają? Już wkrótce w Alpach zjemy wyłącznie sznycel romski, a na deser muzułmanina w koszulce. Na nic się zdają apele austriackich restauratorów, że dotychczasowe nazwy mają swoje historyczne pochodzenie i długą tradycję, a przenoszenie ich na siłę w obszar tabu językowego to kuriozum. Atak politpoprawnych cenzorów na potrawy jest kolejnym etapem tej ideologicznej walki. Już wcześniej udało im się doprowadzić do zniknięcia z półek sklepowych murzyńskiego chleba (Negerbrot). Ta nazwa ciemnego pieczywa została uznana za nielegalną i wycofana z oficjalnego użycia. Sytuacja ta stawia ludzi przed dylematem: czy goszcząc w Tyrolu, trzeba prosić piekarza o chleb afroaustriacki, a może o ten, którego nazwy nie wolno wymieniać?
Ponieważ także decydenci z Warszawy lubią wybiegać przed szereg, jeśli chodzi o przyjmowanie unijnych nowinek, istnieje obawa, że bojownicy o politycznie poprawne menu i tolerancyjne jedzenie zostaną zaproszeni również do nas na występy gościnne. A pole do popisu mają nad Wisłą niemałe. Już teraz boję się nawet wspomnieć o pierogach ru... - nazwijmy je ogólnie pierogami ze wschodu. A co z karpiem po żydowsku? Czy pozostawanie tego przepisu w licznych polskich książkach kucharskich nie obraża mieszkańców Izraela? Czy tak jak ze szkolnych czytanek zniknął wierszyk "Murzynek Bambo", tak samo przepyszne ciasto o podobnej nazwie zniknie wkrótce ze zbiorów przepisów naszych mam i babć? A kto wie, czy i biała kiełbasa nie jest w jakimś stopniu niepoprawna? "Pół kilko bezbarwnej" - usłyszymy wkrótce w mięsnym. Niemal o ciarki przyprawia zaś myśl, że do Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości będzie mógł nas podać każdy Tatar za nazywanie porcji surowego, siekanego mięsa takim samym mianem jak jego osoby. Wielokrotnie doświadczaliśmy już, do jakich absurdów prowadzi ślepe uleganie dyktatowi politycznej poprawności. Sprawa z cenzurowaniem jedzenia jest tylko kolejnym dowodem na tragikomizm tej ideologii.
Nasz Dziennik
Piątek, 16 marca 2012, Nr 64 (4299)

Autor: jc